НОВОСТИ

09.10.2014

МИНИСТАР ОДБРАНЕ ОТВОРИО НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП ОТЕХ 2014

У Војнотехничком институту у Београду под покровитељством Министарства одбране Републике Србије одржан је шести по реду научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија под називом ОТЕХ 2014.
Скуп је отворио министар одбране господин Братислав Гашић, а на свечаном отварању присутнима се обратио и директор Војнотехничког института, пуковник доц. др Зоран Рајић, дипл. инж.

Министар Гашић је, отварајући скуп, истакао да је ОТЕХ изузетно значајна научно-стручна манифестација и прилика да се на једном месту сретну сви они који су на директан или индиректан начин укључени у делатност одбрамбених технологија и поручио да је Министарство одбране увек било и биће отворено за међународну војно-техничку сарадњу, чему сведочи велики број учесника из иностранства на скупу.

„Увек смо конкретним мерама подржавали опстанак и развој одбрамбене индустрије кроз истраживачке и развојне пројекте у области наоружања.“ – нагласио је министар и додао да се инвестирањем у систем одбране јача свеукупни привредни потенцијал Србије, објаснивши то чињеницом да је одбрамбена индустрија једна од највиталнијих грана домаће привреде.

Директор ВТИ-а пуковник доц. др Зоран Рајић изјавио је да је став најразвијенијих држава да земље са развијеном науком, истраживањем и иновацијама јесу најдинамичније земље и да оне одређују правац глобалног развоја, а да је то управо модел који и Србија покушава да следи. У том моделу развоја, ВТИ као највећа научноистраживачка институција у области одбрамбених технологија, има веома значајну улогу.
„Повећање ватрене моћи, домета и прецизности оружја, аутоматизација, велика покретљивост, маскирне карактеристике, балистичка и НХБ заштита, модуларност, брза и прецизна комуникација и размена података у реалном времену, само су неки од трендова у свету у области одбрамбених технологија, које и ВТИ у свом раду настоји да прати.“ – нагласио је директор Рајић.

Обзиром да се током 2014. године обележава јубилеј – 160 година од рођења Михајла Пупина, током отварања ОТЕХ-а уприличено је пригодно предавање о лику и делу овог чувеног српског научника, од стране професора Драгољуба Мартиновића.
 
Након отварања скупа министар је са сарадницима обишао трисонични аеротунел.

Отварању скупа присуствовали су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић са сарадницима, државни секретар Министарства одбране г-дин Зоран Ђорђевић, заступник помоћника министра одбране Сектора за материјалне ресурсе генерал мајор др Бојан Зрнић, помоћник министра одбране за људске ресурсе г-дин Милош Јанковић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја мр Љубиша Антонијевић, ректор Универзитета одбране генерал потпуковник проф др. Миодраг Јевтић, начелници управа Министарства одбране и Војске Србије, страни војни изасланици акредитовани у Србији, делегације МО више земаља, више од 100 учесника из иностранства,  институти, факултети, представници фабрика одбрамбене индустрије и други гости.

Радни део скупа почео је уводним предавањима гостију из иностранства, др Мартина Мацка са Универзитета одбране у Брну, Чешка република и др Леонида Гречихина, са Високог државног ваздухопловног колеџа у Минску, Република Белорусија.

На овогодишњем ОТЕХ-у учествовало је 517 учесника из 13 земаља. У складу са програмом скупа, учесници су излагали радове у 8 тематских области. Пратећи програм скупа предвидео је посете најважнијим лабораторијама института.

ОСТАЛЕ НОВОСТИ

31.05.2023

Војнотехнички институт учествовао на сајму „BELGRADE FUTURE GAMING 2023“

Војнотехнички институт је и ове године учествовао ...

28.12.2022

Ш Е С Т И П О З И В талентованим младим истраживачима

Шести позив талентованим младим истраживачима ...

07.11.2022

Војнотехнички институт свечано прославио Дан ВТИ и 74 година рада

Свечаност поводом обележавања 74 године рада ...

14.10.2022

Конкурс Министарства одбране за доделу 44 студентске стипендије

Министарство одбране Републике Србије расписало ...

СТРАНА:1/34
>
 
1
2
3
4
5
ИДИ НА СТРАНУ: