НОВОСТИ

Војнотехнички институт свечано прославио значајан јубилеј - 75 година рада

03.11.2023

Војнотехнички институт свечано прославио значајан јубилеј - 75 година рада


Свечаност поводом обележавања 03. новембра - Дана ВТИ и значајног јубилеја - 75 година рада Војнотехничког института, одржана је у Дому Гарде у Београду, уз присуство министра одбране г-дина Милоша Вучевића и осталих бројних уважених представника МО, Генералштаба и јединица Војске Србије, као и представника фабрика наменске индустрије, институција културног и јавног живота, пословних партнера и сарадника.
 
Честитајући јубилеј Војнотехничком институту, министар Вучевић истакао је да је развој наоружања и војне опреме један од генератора савремене науке модерних технологија у целом свету. Како је навео, не би се погрешило ни када би се констатовало да је развој наоружања диктирао и развој друштва и држава у целини.

- То је чињеница која прати развој људи кроз читаву историју. Усавршавање и иновације на том пољу представљале су увод у нове историјске епохе. Начин на који се браните или нападате. Друштво које је било у стању да прати овај развој имало је и капацитете да се одбрани, да преживи, да напредује. Мачеви и стреле биле су неупотребљиве спрам топова и пушака. Читаве тврђаве и фортификације постале су бесмислене употребом артиљерије и авијације. Једини начин на који би нека држава или народ могла да опстану јесте да има адекватна средства да на нападе може адекватно да одговори. Парадоксално или не, развој наоружања пратио је и укупни друштвено-технолошки развој. Ова правила су важила у прошлости, важе и данас и готово сам сигуран да ће важити и у будућем периоду – нагласио је министар одбране.

- Како је рекао, то су једноставно законитости на којима почива модеран свет.

Према његовим речима, у развоју средстава наоружања и војне опреме на бранику отаџбине,  већ 75 година, Војнотехнички институт учествује као највећа научноистраживачка институција у области одбрамбених технологија у нашој земљи.
Министар Вучевић честитао је свим генерацијама, од прве до данашње, које су своју енергију улагале у спокојан развој наше отаџбине. Данашња генерација запослених с поносом треба да следи генерације које су стварале у Војнотехничком институту. Нека вам је срећан и благородан рад за добробит и слободу наше отаџбине – закључио је министар Вучевић.

Директор Војнотехничког института пуковник проф. др Александар Кари говорећи о оствареним најзначајнијим резултатима те домаће научноистраживачке установе у области одбрамбених технологија рекао је да се питање сопственог развоја наоружања у Србији и опстанка института никада није доводило у питање.

- Данас, када све неповољније глобалне прилике постају изазов пред којим треба наћи праве одговоре, све више долази до изражаја потреба да јачамо нашу земљу, да градимо и чувамо њену независност и стабилност. У том смислу, за одбрану наше будућности потребна нам је јака, модерна и добро опремљена војска. Пролазећи кроз различите периоде развоја и различите облике организационих, кадровских и научно-стручних промена, ВТИ је градио свој идентитет, искључиво својим резултатима - истакао је директор Војнотехничког института.

Осврнувши се на резултате у ових 75 година рада института пуковник проф. др Александар Кари нагласио је да је до данас око 1500 средстава НВО усвојено у оперативну употребу и да је Војска Србије опремљена са 75 % средстава развијених, унапређених и модернизованих баш у ВТИ.

На вечерашњој свечаности, Велику плакету Војнотехничког института поводом обележавања 75 година рада те установе директор Војнотехничког института пуковник проф. др Александар Кари уручио је привредном друштву Застава Терво д.о.о. Крагујевац, Техничком ремонтном заводу Крагујевац и Техничком опитном центру.

У знак признања за изузетан допринос у реализацији циљева и задатака Института додељене су плакете „Архимед“ помоћнику министра за материјалне ресурсе др Ненаду Милорадовићу, генералу у пензији др Милораду Обрадовићу, пуковнику у пензији мр Милану Гајићу, Факултету инжењерских наука у Крагујевцу и Универзитету одбране.

За пословну сарадњу у протеклој години директор ВТИ уручио је захвалнице Холдинг компанији Крушик Ваљево, компанији Застава оружје а.д. Крагујевац, компанија Кинетик 011 д.о.о. Београд, предузећу Centum д.о.о. Београд и BB Composite Production д.о.о. Београд.  

Припадницима ВТИ који су пензионисани у протеклих годину дана, у знак признања за остварене резултате у раду, додељена је Захвалница.
 
Данашњој свечаности присуствовали су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић, шеф Кабинета потпредседника Владе Жарко Мићин, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, као и бројни сарадници Војнотехничког института и гости.

У уметничком делу програма наступио је Мешовити хор из састава Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и хор музичке школе „Мокрањац“.

ОСТАЛЕ НОВОСТИ

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

24.11.2023

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

На Машинском факултету Универзитета у Београду, ...

20.09.2023

Конкурс за доделу 44 студентске стипендије

Министарство одбране Републике Србије расписало ...

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

07.09.2023

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

Војнотехнички институт је учествовао на трећој ...

СТРАНА:1/35
>
 
1
2
3
4
5
ИДИ НА СТРАНУ: