НОВОСТИ

ВТИ учествовао на 10. међународном сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2021“

08.11.2021

ВТИ учествовао на 10. међународном сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2021“


Десети јубиларни међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2021" одржан је од 11.10. до 14.10.2021. године на Београдском сајму, под покровитељством МО РС, а у суорганизацији са ЈП Југоимпорт СДПР-ом и Београдским сајмом. На досада највећем сајму наоружања и војне опреме, окупило се 132 произвођача одбрамбених средстава, од којих је 36 било из 16 земаља света.

Војнотехнички институт је као и претходних година био највећи излагач на сајму, те је на овогодишњој манифестацији изложио преко 80 средстава наоружања и војне опреме из сопственог развоја (ако се не рачунају гама ракета, муниција и упаљачи, иначе би број средстава био знанто већи).

Највећу пажњу посетилаца привукала је област беспосадних платформи, посебно даљински управљана беспосадна платформа "МИЛОШ" – приказане су варијанте са комбинацијом наоружања (митраљези, бацачи граната, ракетни бацачи "зоља" и "оса"). Изложен је и нови логистички  "МИЛОШ", који осим стандардне логистичке улоге – снабдевање теретом на прву борбену линију (муниција, храна, вода), служи и за евакуацију рањеника са борбених положаја.

За посетиоце је био интересантан и даљински управљани стабилисани ДУБС са митраљезом 12,7 mm, на љуљајућој платформи, који је први пут изложен. Предвиђено је да се уграђује на све борбене системе и оклопна возила, чиме се обезбеђује способност гађања из покрета.

Када је реч о класичној артиљерији, ВТИ је на Сајму изложио модернизовану самоходну хаубицу 122 mm 2C1M "ГВОЗДИКА", која је из прототипске партије, а веома брзо се очекује њено усвајање у наоружање. Приказан је и "КОТ" – командни оклопни транспортер, то је гусеничар и амфибијско возило, као и "ГВОЗДИКА". Заступљена је и ракетна артиљерија, као на пример дигитални самоходни вишецевни ракетни систем "ОГАЊ" М-17 и модуларни ракетни систем "ОГАЊ" М-18.

Једно од запаженијих средстава која је ВТИ изложио на овогодишњем Сајму је противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем "ПАСАРС", средство које одликује висок ниво мобилности, и изузетно кратко време превођења из маршевског у борбени положај, као и висок степен балистичке заштите. Овај систем дејствује по циљевима навођен помоћу ОАР "жирафа" или оптичког показивача циља. Приказана је најновија верзија са ракетним подсистемом "мистрал 3+".

Један од новитета и је средство "МРАП", 6x6 М20, то је оклопно возило од 22 тоне, које може да превози 12 војника. Има нов погон, нов мотор много веће снаге, противминску заштиту, као и унапређену балистичку заштиту свих површина. Аутономија на путу је 700 километара.

У оквиру пратећег програма 10. међународног сајма наоружања и војне опреме ПАРТНЕР 2021, представници ВТИ су узели значајно учешће, те су одржали четири предавања која се односе на искуства истраживача у току развоја сложених система НВО, и то: „Истраживање могућности употребе дронова као беспосадних платформи за борбена и електронска дејства и снабдевање – ОБАД”, “Модернизација и развој радарских система у Војсци Србије“, „Електронски упаљачи за артиљеријску муницију“ и „Тенденције развоја противминске заштите возила (МРАП)“.

У току четири дана сајма, показано је значајно интересовање посетилаца за приказана средства НВО из развоја Војнотехничког института. Такође, штанд ВТИ посетио је значајан број званичних делегација МО и војске из иностранства, као и бројни посетиоци из земље, региона и света.

ОСТАЛЕ НОВОСТИ

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

24.11.2023

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

На Машинском факултету Универзитета у Београду, ...

20.09.2023

Конкурс за доделу 44 студентске стипендије

Министарство одбране Републике Србије расписало ...

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

07.09.2023

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

Војнотехнички институт је учествовао на трећој ...

СТРАНА:1/35
>
 
1
2
3
4
5
ИДИ НА СТРАНУ: