НОВОСТИ

Министар одбране у посети Војнотехничком институту поводом представљања нулте серије командно-извиђачких возила

05.10.2020

Министар одбране у посети Војнотехничком институту поводом представљања нулте серије командно-извиђачких возила


Министар одбране Александар Вулин обишао је данас Војнотехнички институт, где је представљена нулта серија командно-извиђачких возила (КИВ), као продукт модернизације борбених-оклопних возила (БОВ-3).

- БОВ је возило које је добро познато нашој војсци. Прошао је све ратове и са њим имамо велика искуства. Знамо које су му врлине и мане и управо смо због тога кренули у процес модернизација БОВ-а. БОВ је сада далеко боље заштићен, повећана му је носивост, наоружан је, опремљен и то је сада возило које може да се носи са било којим сличним возилом, које користе неке од богатијих и снажнијих армија него што је наша. БОВ је доказ колико је важно сачувати одбрамбену индустрију, јер је све ово производ наше памети, нашег знања и идеја наших инжењера – рекао је овом приликом министар одбране. Војска Србије ће наставити да се опрема, ниједно наше средство неће бити тек тако одбачено, све што може да се модернизује и унапреди, биће унапређено и модернизовано, јер на тај начин далеко паметније користимо буџетска средства која су нам на располагању, а борбена готовост и способност наше војске расте и напредује – истакао је министар Вулин.

У Војсци Србије налази се више стотина борбених-оклопних возила и то је један од разлога због којих се ради модернизација ове платформе – објаснио је др Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе, и истакао да су усавршавањем борбених оклопних возила БОВ-3 добијене четири варијанте командно-извиђачких возила (КИВ), намењених за команданте пешадијских батаљона, артиљеријских дивизиона, командире артиљеријских батерија и командире извиђачких одељења.

- То је доста стара платформа, али модификацијама које су направљене постигнути су врло добри резултати, пре свега што се тиче заштите. Када су у питању параметри: цена и ефикасност, постигнут је врло добар однос и зато се планира даљи рад са овом платформом и њена даља употреба за разне друге намене. По питању заштите, функционалности и комфора посаде, постигнут је актуелни светски ниво, а такође, веома смо задовољни и са оним што је постигнуто по питању проходности возила – истакао је Милорадовић и додао да нулта серија веома доприности способностима Војске Србије, јер се компонентама које се односе на извиђање, ситуациону свесност, као и новим оптоелектронским, комуникационим и командно-информационим системима који су уграђени у возила, унапређују способности командовања на нивоу батаљона и дивизиона.

Миодраг Вујановић из Војнотехничког института, као руководилац пројекта развоја командно-извиђачког возила објаснио је које су све предности КИВ-а у осносу на БОВ и поручио да је направљено возило у сваком погледу врло перспективно и да може да се користи дуги низ година.

- Суштина командно-извиђачког возила је у комуникационој и рачунарској опреми која је унутра уграђена, а возило је само могућност да командант буде у борбеном распореду и да буде безбедан. Само возило располаже са низом подсистема, од оружаног подсистема, до електро-енергетског подсистема, који се састоји од интерних батеријских ресурса, који омогућавају рад возила и до 24 сата непрекидно. Такође, возило поседује и екстерне изворе као што је агрегат, који омогућава да на било којој локацији извршите допуну батерија и енергетско снабдевање уређаја у возилу. Ту су и врло савремен климо-вентилациони систем, који омогућава посади да успешно ради и у условима екстремних температура. Оптоелектронски систем за вожњу омогућава посади да у свим условима, и борбеним и неборбеним, успешно вози помоћу тих електронских средстава. Телекомуникационо-информатички систем у возилу омогућава да се на врло брз и адекватан начин пренесу команде, како би командант увек пред собом имао увид у комплетан распоред и својих и туђих јединица, захваљујући информацијама које добија преко тог система – рекао је Вујановић.

Према речима директора предузећа „ФАП Корпорација“ Прибој, Ранка Вуковића, модернизација БОВ-а је пројекат који је веома важан за будућност те фабрике, људе који раде у њој и за одбрамбену индустрију Србије.

- Најзначајнија ствар је била да су људи схватили да раде један пројекат за себе, за будућност фабрике, а тиме и за државу, да има своје предузеће које ће да прави борбено возило. Да није било ВТИ и људи из Управе за одбрамбене технологије, сами инжењери и радници ФАП-а не би могли да модернизују и интегришу овакав борбени систем, јер је то за нас нешто ново. ФАП је фабрика аутомобила и камиона и то је добро радио. У овој новој фази у којој се ФАП нашао и са својим реструктурирањем и организацијом, видело се да комерцијални програм није будућност за ФАП, већ оно што треба наменској индустрији. Уласком одбрамбене индустрије Србије, уложили смо напоре да се прилагодимо потребама Војске Србије и задацима које нам поставе. Био је то тежак изазов. Нама је финансијски то много значило, а с друге стране био је велики изазов – истакао је Вуковић.

Данашњем обиласку присуствовао је и директор Војнотехничког института пуковник Бојан Павковић са сарадницима, укљученим у развој возила БОВ КИВ.

ОСТАЛЕ НОВОСТИ

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

24.11.2023

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

На Машинском факултету Универзитета у Београду, ...

20.09.2023

Конкурс за доделу 44 студентске стипендије

Министарство одбране Републике Србије расписало ...

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

07.09.2023

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

Војнотехнички институт је учествовао на трећој ...

СТРАНА:1/35
>
 
1
2
3
4
5
ИДИ НА СТРАНУ: