НОВОСТИ

Приказ наоружања и војне опреме у Војнотехничком институту

11.01.2019

Приказ наоружања и војне опреме у Војнотехничком институту

Министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, присуствовали су у Војнотехничком институту приказу наоружања и војне опреме из сопственог развоја Војнотехничког института и из Одбрамбене индустрије Србије. Ради се о наоружању и војној опреми, који су уведени у оперативну употребу Војске Србије током 2018. године, или су фази интерних/завршних испитивања.

Министар Вулин је током посете нагласио, да је у техничком смислу, 2018. година била можда и најбоља година у новијој историји Србије. У наоружање Војске Србије уведено је 29 различитих система, а 2009. године, као најбоље године до тада, свега осам. Србија као војно неутрална земља, како је истакао министар Вулин,  која није чланица ни НАТО пакта ни било ког другог војног савеза, мора да буде спремна да сама оствари сваку од функција и способности које могу да имају далеко веће и богатије војске. Према његовим речима, најсигурнији начин да то и урадите је када имате институте као што је ВТИ и када имате одбрамбену индустрију какву има Србија, када сте у стању да највећи део својих потреба задовољите из своје производње и захваљујући својој памети.

Министар Вулин је додао да је све то плод рада људи који раде у Војнотехничком институту, да је прошле године почело да ради 50 младих инжењера, а да је планирано да се ове године прими још 75 младих инжењера. Министар је рекао и да ће се значајно унапредити кадровска база, те да су обезбеђене и материјалне претпоставке, тако да је у ВТИ омогућено и одговарајуће награђивање оних који су најбољи и подизање зарада у складу са резултатима рада.
 Начелник Генералштаба генерал Мојсиловић истакао је да одаје признање припадницима ВТИ на постигнутим резултатима у 2018. години и пројектима и амбицијама за 2019. годину, додајући да све што је данас приказано улива оптимизам. Према његовим речима, подизање оперативних способности Војске Србије је неопходно, како би она била у потпуности способна да одговори на све изазове, ризике и претње.

Према речима помоћника министра Ненада Милорадовића, приказ средстава НВО илуструје како Министарство одбране, ВТИ и  Одбрамбена индустрија Србије напредују у остваривању својих мисија и задатака. Стручњаци Војске Србије, Генералштаба и Министарства одбране установили су 90 различитих система наоружања којима она треба да се опреми у средњорочном периоду. Од тога 76 треба да буду системи домаћег развоја, производ домаће памети и домаће одбрамбене индустрије, рекао је Милорадовић и додао да је развој сваког система, поготово сложених, јако дуг и комплексан процес који и код богатијих земаља траје 14, 15, па и 20 година за најсложеније системе.

Потпоручник Тамара Шевић, која ради у Војнотехничком институту у Сектору за електронске системе већ две године, изразила је задовољство што је са још неколико колега добила прилику да после завршене Војне академије добије постављење баш у ВТИ-у. Она иначе ради на усавршеном радару „жирафа“ и на усавршеном противавионском систему „бофорс“ на изради новог пријемника података о циљу, који је намењен да дигитално, бежичним путем прими податке о циљу са радара „жирафа“ и да усмерава топ.

На приказу у Војнотехничком институту могло се видети више од 40 различитих средстава наоружања и војне опреме. Међу њима су: модернизовани ракетни систем ПВО КУБ-М, радар П-40, универзална покретна артиљеријска рачунарска станица "УПАРС", артиљеријски систем "НОРА Б-52", борбена оклопна возила "БОВ КиВ" и "Лазар-3", модернизовани "Огањ – ЛРСВ", аутомобил теренски "ФАП" 2832, даљински управљива беспосадна платформа "Милош", самозаштитни ометач – РОСЗ 1, основа борбеног оклопног возила М16, те различите ракете, муниција и упаљачи. Осим тога, приказан је и развој и усавршавање комплета личне опреме, као и комплет заштитне балистичке опреме М-17.

ОСТАЛЕ НОВОСТИ

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

24.11.2023

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

На Машинском факултету Универзитета у Београду, ...

20.09.2023

Конкурс за доделу 44 студентске стипендије

Министарство одбране Републике Србије расписало ...

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

07.09.2023

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

Војнотехнички институт је учествовао на трећој ...

СТРАНА:1/35
>
 
1
2
3
4
5
ИДИ НА СТРАНУ: