НОВОСТИ

Војнотехнички институт свечано прославио значајан јубилеј - 70 година рада

03.11.2018

Војнотехнички институт свечано прославио значајан јубилеј - 70 година рада

Свечаност поводом обележавања 03. новембра - Дана ВТИ и значајног јубилеја - 70 година рада Војнотехничког института, одржана је у Дому Гарде у Топчидеру, уз присуство министра одбране г-дина Александра Вулина, начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића и осталих бројних уважених представника МО, Генералштаба и јединица Војске Србије, као и представника фабрика наменске индустрије, институција културног и јавног живота, пословних партнера и сарадника.
 
Поводом јубилеја и обележавања 70 година успешног рада, председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић одликовао је ВТИ орденом Белог орла другог степена.

Честитајући празник у име врховног команданта и председника Републике Србије Александра Вучића, министар Вулин је истакао да, уз свој рад и стваралаштво, када научно радознали покушају да искораче, припадници ВТИ треба да знају да је сваки њихов успех још један гарант да је наша земља слободна и независна, да сама одлучује о себи.

- Сваки ваш успех којим ојачате и учините сигурном нашу Војску, још један је корак ка томе да одлучујемо сами о себи и о својој будућности – нагласио је министар Вулин, додајући да је први и основни задатак тог Института да нашу војску учини технолошки напредном, снабдевеном и довољно снажном да може да се носи са много богатијим од себе, Војску која је у стању да гарантује независност, суверенитет и слободу.

Осврнувши се на претходних седам деценија, министар Вулин је истакао да се променило све – од земље која је ВТИ основала, идеологије због које је настао, мењала су се имена армија, задаци, технологија, али се, изгледа до данас није променила једно – стручност, квалитет и врлина људи који раде у ВТИ.

- Војнотехнички институт није само обичан Институт, нити само једна организација која окупља врхунске стручњаке који стварају наоружање и војну опрему, ви сте нешто више. ВТИ је срце једне велике и слободарске војске – истакао је изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин на свечаности поводом обележавања 70 година рада Војнотехничког института.

Директор ВТИ пуковник др Бојан Павковић, осврнувши се на најзначајније моменте током претходних седам деценија постојања и рада Института, истакао је да је ВТИ градио свој идентитет искључиво својим резултатима.
- О резултатима током 70 година рада ВТИ сведоче 1.300 средстава наоружања и војне опреме, која су уведена у оперативну употребу Војске, освојене бројне нове технологије, методе испитивања и савремени материјали - нагласио је пуковник Павковић додајући да су претходних 15 година за ВТИ биле веома изазовне.
Али након што су ВТИ, домаћа памет и технологија, као и одбрамбена индуструја поново препознати као битан фактор подизања способности Војске Србије, додао је пуковник Павковић, јавила се потреба за променом рада тог Института - повећањем броја развојних задатака, уз захтев за скраћено време развоја, а све у циљу ефикаснијег опремања Војске Србије новим средствима и делотворније модернизације постојећих средстава.

Пуковник Павковић је истакао да је у 2018. години остварено знатно убрзање развоја, а тај успех остварен је првенствено захваљујући подршци државног врха и Министарства одбране.

На вечерашњој свечаности, Велику плакету ВТИ, поводом јубилеја, Војнотехнички институт је доделио председнику Републике Србије Александру Вучићу и министру одбране Александру Вулину, које је на вечерашњој свечаности пуковник Павковић уручио изасланику председника и врховног команданта министру Вулину. Поводом јубилеја, додељене су и Плакете ВТИ начелнику Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковнику Милану Мојсиловићу и помоћнику министра одбране за материјалне ресурсе др Ненаду Милорадовићу.

Као знак признања за изузетан допринос у реализацији циљева и задатака Института, пк Павковић уручио је Плакету Архимед: Машинском факултету Универзитета у Београду, Техничком ремонтном заводу Чачак, доц. др Зорану Рајићу, пуковнику у пензији, проф. др Младену Пантићу, пуковнику у пензији, др Маринку Угрчићу, пуковнику у пензији и др Данилу Ћуку, пуковнику у пензији.

Такође, као знак признања за изузетну пословну сарадњу са ВТИ, пк Павковић уручио је Захвалнице: Управи за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) ГШ ВС, Техничком ремонтном заводу Крагујевац, Институту за нуклеарне науке „Винча“, привредном друштву ИРИТЕЛ а.д. БЕОГРАД, привредном друштву „Телеоптик-Жироскопи“ д.о.о. и предузећу EUROCOM д.о.о. Београд.

Поводом Дана ВТИ, више припадника Војнотехничког института, за посебан допринос у раду, награђено је и похваљено од стране министра одбране, помоћника министра одбране за материјалне ресурсе, начелника Управе за одбрамбене технологије СМР МО и директора Војнотехничког института. Припадницима ВТИ који су пензионисани у протеклих годину дана, у знак признања за остварене резултате у раду, додељена је Захвалница.
 
Војнотехничком институту су поводом обележавања 70 година рада, честитке и жеље за даљи успешан рад упутили: министар одбране Републике Србије, начелник Генералштаба ВС, бројни представници организационих јединица МО и јединица Војске Србије као и представници институција културног и јавног живота, пословни партнери и појединци.

На свечаности поводом прославе Дана ВТИ наступио је Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије.

ОСТАЛЕ НОВОСТИ

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

24.11.2023

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

На Машинском факултету Универзитета у Београду, ...

20.09.2023

Конкурс за доделу 44 студентске стипендије

Министарство одбране Републике Србије расписало ...

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

07.09.2023

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

Војнотехнички институт је учествовао на трећој ...

СТРАНА:1/35
>
 
1
2
3
4
5
ИДИ НА СТРАНУ: