НОВОСТИ

ОТВОРЕН НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП ОТЕХ 2018

11.10.2018

ОТВОРЕН НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП ОТЕХ 2018

У Војнотехничком институту у Београду под покровитељством Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране Републике Србије одржава се осми по реду научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија под називом ОТЕХ 2018. Скуп је отворио министар одбране Р. Србије господин Александар Вулин, у присуству генерал мајора Младена Вуруне, начелника Управе за одбрамбене технологије, генерал мајора Петра Цветковића, заменика Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал мајора Милета Јелића, директора Инспектората одбране, као и осталих представника МО, Генералштаба и јединица Војске Србије и уважених званица из земље и иностранства.

Отварајући ОТЕХ министар одбране Александар Вулин рекао је да је наша земља увек била поносна на људе који чине наш одбрамбени систем и на њихов квалитет и знање. Он је поручио да је оријентација наше војске да се у највећој могућој мери опрема и снабдева из сопствених извора и средстава. – Само оно што сами произведете, она технологија коју сте сами освојили, заиста је ваша. Зато ћемо у наредном периоду, надам се и више него до сада, моћи да уложимо у људе који ће бити у стању да технологију коју купимо прилагоде и примене или створе потпуно нову. И ова конференција управо је у сврси тога, закључио је министар Вулин  и пожелео свим учесницима скупа успешан рад.
Директор Војнотехничког института пуковник др Бојан Павковић истакао је да у ери интензивног развоја нових технологија и брзих промена у области развоја средстава НВО постоји реална потреба за блиском сарадњом и разменом знања између свих чинилаца у том процесу и нагласио: – Чињеница је да земље које постају пасивни примаоци нових технологија доспевају у све неповољнији положај у глобалној економској конкуренцији. Интеграција у јединствену технолошку целину муниције, оруђа, борбене платформе и командно-информационог система борбених јединица намеће се као неопходност и нужност ради задовољења тих карактеристика. Управо те карактеристике истовремено су и тактичко-технички захтеви који се постављају пред конструкторима, уз додатне захтеве за високим квалитетом и поузданошћу, ниском ценом и кратким временом развоја. У том смислу, ова конференција је управо прилика за размену идеја стручњака у области одбрамбених технологија и синергију нових знања, која треба да нас зближе и буду од користи свим учесницима, институцијама и компанијама из којих они долазе.
ОТЕХ је из године у годину посвећен највећим српским и светским научницима. На последњем било је речи о научном раду Милеве Марић, а на овогодишњем српском научнику Милутину Миланковићу. О његовом раду говорио је проф. др Лазар Лазић са Института за метеорологију у Београду. А захваљујући подршци Удружења „Милутин Миланковић” испред амфитеатра приређена је изложба посвећена том научнику.
У оквиру свечаног отварања одржана су и три уводна предавања еминентних стручњака – „Ефикасна вишеструка детекција праћења више циљева” проф. др Taek Lyul Songа са Hanyuang универзитета, из Јужне Кореје, „Методолошки приступи потврде праваца развоја система наоружања” пуковника Виктара Тумара из Министарства одбране Републике Белорусије и „Променљива ефикасност модуларних тимова опремљених компатибилном војном опремом” проф. др Момчила Милиновића, са Машинског факултета, Универзитета у Београду.
На овогодишњем ОТЕХ-у, прихваћено је и у програм конференције уврштено 111 радова, од којих је 97 из земље и 14 радова из иностранства, из укупно 11 земаља. Аутори радова из иностранства су из: УАЕ, Финска, Нови Зеланд, Италија, БиХ, Македонија, Мађарска, Чешка, Белорусија, Ј.Кореја и Турска.
ОТЕХ је научно-стручни скуп на коме се свеобухватно и мултидисциплинарно сагледавају достигнућа из области одбрамбених технологија. Одржава се од 2005. године, а од 2011. има међународни карактер.

ОСТАЛЕ НОВОСТИ

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

24.11.2023

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

На Машинском факултету Универзитета у Београду, ...

20.09.2023

Конкурс за доделу 44 студентске стипендије

Министарство одбране Републике Србије расписало ...

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

07.09.2023

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

Војнотехнички институт је учествовао на трећој ...

СТРАНА:1/35
>
 
1
2
3
4
5
ИДИ НА СТРАНУ: