НОВОСТИ

ОТВОРЕН НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП ОТЕХ 2016

06.10.2016

ОТВОРЕН НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП ОТЕХ 2016

У Војнотехничком институту у Београду под покровитељством Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране Републике Србије одржава се седми по реду научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија под називом ОТЕХ 2016.

Скуп је отворио министар одбране Р. Србије господин Зоран Ђорђевић, а на свечаном отварању присутнима се обратио и директор Војнотехничког института, пуковник др Зоран Рајић.

Министар Ђорђевић је, отварајући скуп, истакао да је ОТЕХ изузетно значајна научно-стручна манифестација која се одржава ради свеобухватног и мултидисциплинарног сагледавања научног и технолошког развоја у области одбране. Такође, министар је нагласио да Министарство одбране Републике Србије препознаје значај улагања у пројекте истраживања и развоја у области одбране. Стратешки циљ је повећање инвестиција у производњу нових система, који се користе како у области одбране, тако и у цивилству. Ове инвестиције директно ће утицати на повећање економског развоја земље, побољшање извоза, нужно подизање знања и домаћих производних потенцијала, унапређење индустријске технолошке базе, као и ревитализацију грана индустрије, као што су авио индустрија, машинска, електро, хемијска и многих других, додао је министар Ђорђевић.

Директор ВТИ-а пуковник др Зоран Рајић рекао је да се у ери интензивног развоја нових идеја и технологија и брзих промена у области развоја наоружања и војне опреме, указује реална потреба за блиском сарадњом и разменом искустава између свих субјеката који учествују у том процесу, почев од развојних институција, преко произвођача до самих корисника. Како је повезаност и синергија између њих од изузетног значаја за успех пројеката, а посебно сложених, Војнотехнички институт око себе окупља управо те капацитете у Републици Србији, трудећи се да сарадњу прошири и на стране партнере, истакао је пк Рајић. Један од начина успостављања и продубљивања сарадње јесте учешће на међународним скуповима и конференцијама, каква је ова, додао је пк Рајић.

Отварању скупа присуствовали су још начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, државни секретари и момоћници министра, заменик НГШ, командант КоВ, командант РВиПВО, командант Команде за обуку, ректор Универзитета одбране, начелници управа МО и ГШ, страни војни изасланици акредитовани у Београду, делегације МО Р. Словеније, ДНР Алжира и Мијанмара, више од 30 гостију из иностранства,  представници ВС, фабрика одбрамбене индустрије, института, факултета, учесници и други гости.

Приликом отварања скупа, одржана су уводна предавања гостију из иностранства, др Евгенија В. Судова из Истраживачко-развојног центра „Примењена логистика”, Москва, Руска Федерација, и Слободана Рајића, из Националне лабораторије, Оак Риџ, Тенеси, САД, као и предавање професора Велимира Абрамовића о математичарки Милеви Марић, српкињи која је дала неизмеран допринос науци, радећи у сенци свога мужа, Алберта Ајнштајна.

На овогодишњем ОТЕХ-у, прихваћена су 134 рада из укупно 16 земаља. Програмом скупа предвиђено је да учесници излажу радове у 8 секција, као и да посете најважније лабораторије Војнотехничког института.

ОСТАЛЕ НОВОСТИ

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

24.11.2023

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

На Машинском факултету Универзитета у Београду, ...

20.09.2023

Конкурс за доделу 44 студентске стипендије

Министарство одбране Републике Србије расписало ...

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

07.09.2023

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

Војнотехнички институт је учествовао на трећој ...

СТРАНА:1/35
>
 
1
2
3
4
5
ИДИ НА СТРАНУ: