НОВОСТИ

Приказ новог ракетног система – ЛРСВМ „МОРАВА“ Војнотехничког института

30.01.2015

Приказ новог ракетног система – ЛРСВМ „МОРАВА“ Војнотехничког института

У Центру за испитивање наоружања и војне опреме Техничког опитног центра у Никинцима, представљен је нови, домаћи, ракетни систем – лансер ракета самоходни вишецевни модуларни – ЛРСВМ „МОРАВА” из развоја Војнотехничког института. Том догађају присуствовали су министар одбране Братислав Гашић и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, са сарадницима.

Посетиоци су могли путем видео-бима, да прате у реалном времену лансирање ракета – приказ слика са ватреног положаја и из рејона циља. Овај систем, са два различита лансирна модула – „огањ” и „град”, био је постављен на ватреном положају полигона – Пласман „Б”, на растојању од 10.500 метара од циља. Прво гађање изведено је са пет ракета 122 мм „град” јединачном паљбом, а друго са једанаест ракета 128 мм М77 „огањ”, које су испаљене у рафалу.

После успешно изведеног гађања министар Гашић је рекао да је ово важан дан за одбрамбену индустрију Србије, за Војску Србије, јер су после пет година
развоја извршена пробна гађања из ракетног система „ МОРАВА“. Министар је честитао припадницима Војнотехничког института, представницима одбрамбене индустрије и ТОЦ-а на успешно изведеном пробном гађању и истакао значај система „ МОРАВА“ за Војску Србије:
- Увођењем овог средства у наоружање Војске Србије битно ће се повећати оперативне способности Војске. Ово је производ српске памети и српске војне
индустрије, јер су 98 одсто елемената радиле фабрике у Србији – „14. октобар“, „Прва петолетка“, ФАП из Прибоја, „Крушик“... И то је веома значајно за нас и у индустријском и у технолошком смислу. Освајањем овог производа сврстали смо се управо међу неколико земаља света које га производе, истакао је министар. На питање о значају ракетног система "морава" за српски извоз, министар је рекао да "само 17 земаља света има отприлике сличан систем, а у овом региону само Турска, те можете замислити колико је то значајно".
Министар Гашић је додао да ће се уложити значајна средства у нашу одбрамбену индустрију, јер је она замајац индустријализације у Србији.

Директор Војнотехничког института рекао је да је развој овог средства коштао нашу државу милион евра и додао:
- Реч је о врло сложеном и врло комплексном средству где је комплетно знање и искуство које постоји у Србији примењено на њему. Многе нове технологије су уведене и развијене на њему и с обзиром да ће наше фабрике бити произвођачи овог средства, сви ће подићи свој технолошки ниво, што је најбитнија ствар за државу. Кроз развој овог система развијена је и испитана нова технологија израде лансирних цеви, нови окидач, први пут примењен модуларни концепт муниције, испројектован и произведен најсавременији систем за управљање ватром СУВ, као и инерционални навигациони систем ИНС, који ради аутономно без коришћења сателита, што му за разлику од ГПС-а омогућава поуздан рад у условима ометања од стране непријатеља. Развој ракетног система трајао је пет година (започео је 2010), а очекује се увођење прототипа у наоружање наше војске ове године, што је у погледу трајања развоја у складу са светским нормама. Знања која смо стекли кроз развој овог система примењива су и на другим системима, рекао је пуковник Рајић.

Модуларни ракетни систем „МОРАВА” чини лансер модуларног типа и логистичко возило са дизалицом за транспорт и манипулацију лансерима. Намењен је за неутрализовање живе силе, борбених средстава, командних места, база, складишта, аеродрома, саобраћајних чворова и свих лакооклопљених циљева. Систем је у потпуности аутоматизован, а његова главна карактеристика – модуларност – огледа се у способности да користи више врста муниције (ракете „пламен А”, „пламен Д”, „огањ” и „град”) брзом заменом модула, за гађање са исте платформе, чиме се омогућава рационална потрошња ракета. Максимални домет му је 35 км, са ракетама 122 мм „град”. За гађање и поновно враћање у маршевски положај потребно је два минута (а постојећем систему „огањ” пет), а посаду овог система чине само три члана.

Ово савремено средство артиљерије у потпуности је развијено у Војнотехничком институту, а произведено у фабрикама Републике Србије. Интегратор-произвођач ракетног система јесте „14. октобар” из Крушевца, а интегратор модула „Крушик” из Ваљева. У производњу система су укључени и други произвођачи-кооперанти, попут ФАП-а из Прибоја, „Прве петолетке” из

Трстеника, ИНХРОМ-а из Чачка, две нишке фирме – ЕИ-Опек и ЛМБ-Софт, те други мањи произвођачи

Филм: Морава

Медији:   RTS        RTV      Telegraf     

Штампа:  JANES

ОСТАЛЕ НОВОСТИ

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

24.11.2023

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

На Машинском факултету Универзитета у Београду, ...

20.09.2023

Конкурс за доделу 44 студентске стипендије

Министарство одбране Републике Србије расписало ...

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

07.09.2023

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

Војнотехнички институт је учествовао на трећој ...

СТРАНА:1/35
>
 
1
2
3
4
5
ИДИ НА СТРАНУ: