НОВОСТИ

09.10.2014

МИНИСТАР ОДБРАНЕ ОТВОРИО НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП ОТЕХ 2014

У Војнотехничком институту у Београду под покровитељством Министарства одбране Републике Србије одржан је шести по реду научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија под називом ОТЕХ 2014.
Скуп је отворио министар одбране господин Братислав Гашић, а на свечаном отварању присутнима се обратио и директор Војнотехничког института, пуковник доц. др Зоран Рајић, дипл. инж.

Министар Гашић је, отварајући скуп, истакао да је ОТЕХ изузетно значајна научно-стручна манифестација и прилика да се на једном месту сретну сви они који су на директан или индиректан начин укључени у делатност одбрамбених технологија и поручио да је Министарство одбране увек било и биће отворено за међународну војно-техничку сарадњу, чему сведочи велики број учесника из иностранства на скупу.

„Увек смо конкретним мерама подржавали опстанак и развој одбрамбене индустрије кроз истраживачке и развојне пројекте у области наоружања.“ – нагласио је министар и додао да се инвестирањем у систем одбране јача свеукупни привредни потенцијал Србије, објаснивши то чињеницом да је одбрамбена индустрија једна од највиталнијих грана домаће привреде.

Директор ВТИ-а пуковник доц. др Зоран Рајић изјавио је да је став најразвијенијих држава да земље са развијеном науком, истраживањем и иновацијама јесу најдинамичније земље и да оне одређују правац глобалног развоја, а да је то управо модел који и Србија покушава да следи. У том моделу развоја, ВТИ као највећа научноистраживачка институција у области одбрамбених технологија, има веома значајну улогу.
„Повећање ватрене моћи, домета и прецизности оружја, аутоматизација, велика покретљивост, маскирне карактеристике, балистичка и НХБ заштита, модуларност, брза и прецизна комуникација и размена података у реалном времену, само су неки од трендова у свету у области одбрамбених технологија, које и ВТИ у свом раду настоји да прати.“ – нагласио је директор Рајић.

Обзиром да се током 2014. године обележава јубилеј – 160 година од рођења Михајла Пупина, током отварања ОТЕХ-а уприличено је пригодно предавање о лику и делу овог чувеног српског научника, од стране професора Драгољуба Мартиновића.
 
Након отварања скупа министар је са сарадницима обишао трисонични аеротунел.

Отварању скупа присуствовали су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић са сарадницима, државни секретар Министарства одбране г-дин Зоран Ђорђевић, заступник помоћника министра одбране Сектора за материјалне ресурсе генерал мајор др Бојан Зрнић, помоћник министра одбране за људске ресурсе г-дин Милош Јанковић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја мр Љубиша Антонијевић, ректор Универзитета одбране генерал потпуковник проф др. Миодраг Јевтић, начелници управа Министарства одбране и Војске Србије, страни војни изасланици акредитовани у Србији, делегације МО више земаља, више од 100 учесника из иностранства,  институти, факултети, представници фабрика одбрамбене индустрије и други гости.

Радни део скупа почео је уводним предавањима гостију из иностранства, др Мартина Мацка са Универзитета одбране у Брну, Чешка република и др Леонида Гречихина, са Високог државног ваздухопловног колеџа у Минску, Република Белорусија.

На овогодишњем ОТЕХ-у учествовало је 517 учесника из 13 земаља. У складу са програмом скупа, учесници су излагали радове у 8 тематских области. Пратећи програм скупа предвидео је посете најважнијим лабораторијама института.

ОСТАЛЕ НОВОСТИ

20.09.2023

Конкурс за доделу 44 студентске стипендије

Министарство одбране Републике Србије расписало ...

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

07.09.2023

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

Војнотехнички институт је учествовао на трећој ...

 Војнотехнички институт учествовао на сајму „BELGRADE FUTURE GAMING 2023“

31.05.2023

Војнотехнички институт учествовао на сајму „BELGRADE FUTURE GAMING 2023“

Војнотехнички институт је и ове године учествовао ...

СТРАНА:1/35
>
 
1
2
3
4
5
ИДИ НА СТРАНУ: